نحوه رنگ کردن چوب – قبل از شروع رنگ کاری چوب در ابتدا باید تمامی معایب آن را برطرف کرد. تمام ترک ها و شکاف های بزرگ، فرورفتگی هایی که ممکن است در اثر برخورد جسم سخت با چوب ایجاده شده باشد باید قبل از هرکاری ترمیم شوند. درصورت کم عمق بودن فرورفتگی میتوان با استفاده از یک دستمال مرطوب و در صورت عمیق بودن آن میتوان از آب استفاده کرد به این صورت که آب را روی فرورفتگی بریزید و بعد از نفوذ آب به بافت چوب اتو را روی آن قرار دهید تا فرو رفتگی از بین برود.
در صورتی که شکاف بزرگ باشد نمیتوان از بتونه برای پر کردن آن استفاده کرد در صورت پر کردن شکاف با بتونه، بتونه بعد از خشک شدن می ریزد. برای پر کردن و بر طرف کردن شکاف های بزرگ میتوان از خاک اره و چسب چوب استفاده کرد.
مراحل رنگ کردن چوب
- سنباده زدن
- استفاده از سیلر
- بتونه کاری
- اعمال کیلر
- اعمال همرنگی
- اعمال پوشش محافظتی
نحوه رنگ کردن چوب
سنباده زدن
در ابتدا باید سطح چوب را با استفاده از ماشین سنباده( ماشین پوست) و سنباده زبر سنباده کاری کرد. نتیجه و کیفیت نهایی کار به این مرحله بستگی دارد، در صورت سنباده زنی درست سطح کار یکنواخت و صاف میشود، رنگ به خوبی روی کار بچسبد و جلوه رنگ چند برابر میشود. برای پاک کردن رنگ های کهنه و لکه ای روی چوب باید از سنباده زبر استفاده کنید. تا جایی که امکان دارد با سنباده زبر رنگ را پاک کنید؛ بعد از آن از سنباده نرم استفاده کنید تا خط و خش و آثار سنباده زبر را محو کند و سطح را نرم کند.
سیلر زدن
بعد از سنباده زدن باید گرد و غبار سنباده را کامل از سطح پاک کنید وجود گرد و غبار روی سطح باعث میشود بتونهو رنگ بع سطح چوب نچسبند و سطح کار دانه دانه و ناهموار میشود. بعد از پاک کردن گرد و غبار، سیلر را با استفاده از تینر 15000 و 2000 رقیق کنید و روی سطح چوب با استفاده از قلمو و یا پیستوله اعمال کنید. اعمال سیلر روی چوب باعث نرم شدن چوب میشود.
سطوح چوبی منافذ ریزی دارد که رنگ را جذب میکنند، به همین دلیل نیاز به زیر سازی دارند. استفاده از سیلر برای رنگ آمیز چوب بسیار اهمیت دارد چرا که به عنوان آستری عمل کرده و منافذ را میپوشاند، الیاف و پرزهای ریز سطح چوب را از بین میبرد، سنباده خوری و مقاومت در برابر نفوذ رطوبت بیشتر میشود، رویه نهایی رنگ چوب (کیلر) به راحتی روی کار بچسبد و به منافذ چوب نفوذ نمی کند که این مسئله باعث افزایش کیفیت رنگ، استحکام و دوام بیشتر و مصرف رنگ کمتر میشود.
حتما از سیلر مخصوص چوب استفاده کنید که برای زیرسازی و پر کردن منافذ چوب قبل از رنگ آمیزی استفاده میشود. سعی منید به اندازه نیاز سیلر را با تینر رقیق کنید چرا که بعد از 2 روز سیلر یه شکل گچ ته نشین شده و خاصیت خود را از دست میدهد.
بتونه زدن
ترک ها و سوراخ های ریز روی کار را بتونه بزنید تا سطح کار یکدست شود. با توجه به رنگ نهایی که قرار است بر روی چوب اجرا شود باید رنگ بتونه را تنظیم کرد . در صورت که رنگ همرنگی تیره باشد میتوان بتونه را تیره تر درست کرد، در صورت روشن بودن رنگ همرنگی باید بتونه را روشن درست کرد. اگر قرار است همرنگی روشن باشد اگر از بتونه تیره استفاده شود بعد از اعمال همرنگی قسمت های بتونه زده مشخص میشوند که روی کیفیت و جلوه نایی کار اثر منفی میگذارد. بعد از خشک شدن بتونه باید سطح آن را سنباده زد تا سطح صاف شود.
پاشیدن کیلر
بعد از تمام شدن بتونه کاری و سنباده زدن آن باید سطح را از گرد و غبار سنباده پاک کرد و سپس کیلر را عنوان آستری بر روی چوب اعمال کرد. بعد از خشک شدن کیلر با سنباده نرم سطح کار را سنباده بزنید. کیلر پوشش شفاف و بی رنگی است که به عنوان پوشش نهایی اعمال میشود که به سطح کار جلا میدهد. استحکام بالای آن نیز به عنوان محافظ در برابر سایش و خوردگی عمل میکند. کیلر نیز با تینر رقیق میشود. هرگز نباد سیلر را با کیلر ترکیب کنید زیرا عناصر موجود در کیلر روی سیلر اثر میگذارد و کارایی و عمر مفید آن را خراب میکند.
اعمال همرنگی
در صورت که قرار نیست همرنگی به چوب اعمال شود باید مرحله آخر انجام شود. در غیر این صورت باید رنگ همرنگی را درست کرد و با استفاده از قلمو و یا پیستوله روی چوب اعمال کرد در ادامه نحوه درست کردن رنگ فندقی و طلایی را توضیح خواهیم داد.
درست کردن همرنگی فندقی برای چوب
با رنگ هایی مانند زرد گل ماش فوری، اخرایی فوری، و مشکی فوری میتوان همرنگی فندقی را برای سازه های چوبی درست کنید. در ابتدا رنگ اخرایی فوری را به کیلر اضافه کنید، به خوبی هم بزنید و بعد در مرحله بعدی مقداری زرد گل ماش را اضافه کنید تا رنگ به سمت نارنجی شدن متمایل شود و از شدت رنگ قرمز کاسته شود. بعد از اینکه رنگ را به خوبی هم زدید . رنگ مشکلی را قطره قطره به رنگ اضافه کنید و خوب هم بزنید تا رنگ به قهوه ای شدن متمایل شود.
درست کردن رنگ طلایی برای چوب
برای درست کردن رنگ طلایی برای اعمال روی چوب باید پودر رنگ طلایی و کیلر استفاده کرد. در ظرفی که کیلر را ریختیم کم کم پودر طلایی را اضافه میکنیم و هم میزینم تا کاملا یک دست شود تا برای اعمال آماده شود.
اعمال لایه محافظتی
در مرحله آخر برای محافظت از رنگ چوب میتوان از پلی استر براق و مات و یا پلی یورتان (ضد خش) با توجه به نیاز خود استفاده کرد. نیم پلی استرها پوششی شفاف هستند که دو دسته نیم پلی استر و تمام پلی استر را شامل میشوند. نیم پلی استر که یک نوع لاک دو جزیی است و برای خشک و سخت شدن باید با هاردنر(خشک کن) مخلوط شود، ترکیب نیم پلی استر و خشک کن 10 به 1 است. برای اعمال نیم پلی استر آن را با تینر رقیق کنید و با استفاده از پیستوله و یا قلمو اعمال کنید در صورت اعمال کردن با قلمو باید مقداری غلیظ باشد تا شره نکند.
تمام پلی استر پوشش سه جزیی است که نیاز به تینر برای رقیق کردن ندارد و سریع خشک میشود، تمام پلی استر از ترکیب جزء اول و دوم و سپس هاردنر حاصل میشود. میتوانید با توجه به همرنگی روی چوب میتوان جوهر رنگ به پلی استر اضافه کنید تا همرنگی را روشن تر و یا به رنگ مورد نظر نزدیک تر کنید.
آخرین دیدگاهها