مقدمه: قبل از اینکه در مورد روش های جداسازی رزین از قالب صحبت کنیم اول اطلاعاتی رو درباره رزین به شما می دم که امیدوارم براتون جالب باشه، رزین ماده ای لزج و چسبناکه که با گذشت زمان و گرما سخت میشه. این ماده در دو نوع طبیعی و مصنوعی هستش.
رزین طبیعی که از صمغ درخت و شیره به دست میاد و گیاهی هست ولی نوع مصنوعیش از سنتز و فعل و انفعالات شیمیایی مواد آلی و معدنی در محیط آزمایشگاهی و کارخونه های مواد شیمیایی تولید میشه.
رزین ها معمولاً به صورت دو جزئی و با ترکیب رزین و هاردنر استفاده میشن. اما رزین های تک جزئی و سه جزئی هم تولید میشن که کاربردهای خاص خودشونو دارن.
کاربردهای رزین
رزین ها کابرد های زیادی دارن از جمله: ساخت انواع رنگ ها و براق کننده ها، برای لایه های محافظ سطح،کارهای هنری،تولید جواهر و زیورآلات مصنوعی،عایق و پوشش صنایع دستی، به عنوان مواد اولیه در رنگسازی، چسب ها، عایق بندی قطعات الکتریکی و…
یکی از مهم ترین کاربردهای رزین در صنعت رنگ هستش.وقتی این ماده با هاردنر مخلوط بشه و تو قالب ریخته میشه بعد از گذشت مدتی سفت و چسبناک شده و باید اون رو از قالب جدا کرد.برای جداسازی رزین از قالب روش های مختلفی وجود داره که در ادامه با اون ها آشنا میشین.
برای قالب گیری رزین از قالب های متنوعی استفاده میشه مثل:قالب سیلیکونی، لاتکسی، پلاستیکی و خانگی.
جداسازی رزین از قالب
همون طور که بالا بهش اشاره کردم وقتی رزین و هاردنر رو با هم ترکیب می کنین و درون قالب می ریزن بعد از چند ساعت یا چند روز برای جدا کردن اون ها از هم ممکنه به مشکل بخورین. برای حل این مشکل می تونین از یکی از این روش ها کمک بگیرین.
- گذاشتن قالب در فریزر: اگر رزین خشک شده باشه بهتره که قالب رو به مدت 10 دقیقه تا 1 ساعت در فریزر بزارین.بعد اون رو خارج کرده و رزین رو از قالب جدا کنین.می تونین قالب رو روی یه سطح صاف بکوبین تا راحت تر از قالب خارج بشه.
- قرار دادن قالب در ظرف آب داغ: قالب رزین رو در ظرف آب گرم که تا 50 درجه داغ شده برای مدت 5 تا 10 دقیقه قرار بدین.با انجام این کار گرما سیلیکون رو منبسط می کنه و رزین از قالب جدا میشه.
- آب و مایع ظرفشویی: آب و مایع ظرفشویی رو به قالب اضافه کنین و اون رو دور تا دور قالب بچرخونین.با این کار رزین خشک نمیشه و لیز می خوره و خیلی راحت از قالب بیرون میاد.
- اضافه کردن رزین بیشتر: اگر قالبتون فضای خالی داره،یه لایه دیگه از رزینی که دقیق ترکیب شده رو به قالب اضافه کنین.رزین جدیدی که در قالب ریختین به رزین قبلی می چسبه و وقتی رزین رو از قالب در میارین،بخش هایی که خشک نشده پوشش داده میشن.شاید لازم باشه برای بیرون در آوردن کامل رزین از قالب لازم باشه چند بار این کار رو انجام بدین.
- استفاده از گرما: روی قالب فندک بگیرین!با گرما دادن به قالب رزین ازش جدا میشه.تو این روش دقت کنین که ممکنه رزین بعضی جاها بیشتر به قالب چسبیده باشه و باعث پارگی قالب بشه.بعداً باید ذرات سیلیکون رو از رزین جدا کنین.
- خیس کردن قالب با استون: این روش به این شکله که قالب رو درون استون خیس می کنین و بعد بخش هایی که خشک شده رو می تونین بتراشین.البته این روش خیلی توصیه نمیشه چون باعث از بین رفتن قالب میشه.
در بازار چند ماده وجود داره که می تونین قبل از ریختن رزین در قالب از اون ها استفاده کنین.
- واکس جدا کننده: یکی از پرمصرف ترین ماده ها برای جدا کردن رزین از قالب استفاده از واکس جدا کننده هست.به این صورت که انگشتاتون رو به واکس آغشته کرده و از گوشه ی قالب دایره هایی به قطر 2 سانت بکشین.حرکت دورانی رو ادامه بدین و عرض قالب رو کاملاً به واکس آغشته کنین تا کل قالب پوشش داده بشه.بعد از اتمام کار سطح قالب رو با دستمال بدون پرز تمیز کنین.20 دقیقه صبر کرده تا کامل قالب خشک بشه.
- اسپری جدا کننده: در بازار انواع اسپری ها وجود داره که هر کدوم از اون ها دستورالعمل متفاوتی دارن.یه نکته درباره ی اسپری های جدا کننده وجود داره، به خاطر حساسیت رزین به چربی و این که اسپری ها معمولاً حالت رو غنی دارن،امکان ناسازگاری اون ها با رزین هست.به طوری که بعد از ریختن لایه ها ممکنه روی سطح کدر بشن.بهتره قبل از استفاده حتماً این روش تست رو کنین.
- چسب پهن مخصوص: این نوع چسب ها برای مصارف خاصی به کار میرن و روکشی دارن که از چسبیدن رزین به اون جلوگیری می کنه.روکش این چسب ها به طور معمول از نوع پلی پروپیلن هست و روکشی از جنس اکریلیک داره.این نوع چسب می تونه جایگزین واکس جدا کننده بشه.از معایب چسب های پهن اینه که به خاطر تحمل نکردن دما و نازک بودن،می تونه باعث نفوذ رزین به کف قالب بشه و جداسازی رو مشکل تر کنه.
آخرین دیدگاهها