مقدمه: مطمئنم خیلیاتون هم اسم چمن مصنوعی رو شنیدین و هم در پارک ها، باشگاه ها، حیاط و بالکن ها اون رو دیدین. این نوع چمن ها از لحاظ ظاهر خیلی شبیه به چمن طبیعی هست. با پیشرفت تکنولوژی ظاهر چمن های مصنوعی خیلی بیشتر از قبل طبیعی تر و به واقعیت نزدیک تر شده. به همین دلیله که تو بازار چمن هایی که می بینین در بافت اونها از الیاف قهوه ای و زرد هم استفاده شده.این الیاف ها مثل چمن خشک شده در بین الیاف مصنوعی استفاده میشه و ظاهر چمن رو به نوع طبیعیش نزدیک تر می کنه.
چمن مصنوعی چیست؟
این چمن ها شبیه به چمن واقعی هستن که برای پوشش سطوح مختلف به کار میرن. معمولاً چمن های مصنوعی در مکان هایی به کار میرن که امکان رشد چمن طبیعی در اون جا وجود نداره یا هزینه ی نگهداریشون خیلی بالاست.
از این محصول در استودیوم های ورزشی، زمین های تنیس، تزئین مهد کودک و تراس خونه ها، فروشگاه ها یا هر جایی که بخوان حس دلنشین طبیعت رو خاطر نشان کنن،به کار می برن.
تاریخچه چمن مصنوعی
چمن مصنوعی برای بار اول در سال 1966 میلادی در ورزشگاه گنبدی شکل Houston Astrodome در آمریکا نصب شد.افتتاحیه سال 1965 میلادی به خاطر از بین رفتن بخش زیادی از چمن طبیعی تو این ورزشگاه،مسئولین ورزشگاه تصمیم گرفتن تا از چمن مصنوعی به عنوان جایگزین چمن طبیعی استفاده بشه.
در اون زمان ها چمن مصنوعی بیشتر کاربرد ورزشی داشته اما به مرور زمان چمن مصنوعی برای زمین بازی مدارس رایج شد.بعد از اون در زمین های ورزشی دیگه مثل زمین های گلف،بیسبال و … از این محصول استفاده کردن.
مواد به کار رفته در ساخت چمن مصنوعی
این نوع چمن ها از مواد سنتزی ساخته شدن و ماده اصلی اون ها پلی اتلین،پلی پروپیلن و نایلون هست.
پلی اتیلن (PE): ماندگاری بالایی داره و برای پوست ملایم و لطیف هستش.از این ماده برای ساختن الیاف اصلی چمن مصنوعی استفاده میشه که یک پلاستیک خیلی محبوب هستش و برای محصولات دیگه ای مثل کیسه های پلاستیکی و بطری ها هم به کار میره.
پلی اتیلن اولیه به شکل گرانول های خام هستش که بعد از ذوب شدن و مخلوط شدن با رنگ و ماده های افزودنی دیگه ای که برای بالا بردن مقاومت اون ها در برابر اشعه ی فرا بنفش خورشید به کار میره،برای استفاده در چمن مصنوعی آماده میشه.
پلی پروپیلن ( PP): این ماده هم ماندگاری خوبی داشته اما خشن تره و قدرت ارتجاعی بالایی داره.
الیاف پلی پروپیلن در ترکیب اولیه برای ساخت الیاف فیلر یا الیاف خزه شکل استفاده میشه.لایه الیاف فیلر یه لایه محافظتی و تقویتی برای چمن ها به حساب میاد.با کنار هم قرار گرفتن الیاف اصلی چمن مصنوعی و لایه محافظتی یا الیاف فیلر،چمن ها به یک محصول مقاوم تبدیل میشن.
نایلون ( PA): خیلی قدرتمنده و برای چمن های خاص به کار میره.
امروزه چمن های مصنوعی نسل سوم بهترین زمان خودش رو می گذرونه به این دلیل که خیلی به چمن طبیعی نزدیک تر شده و نسبت به تابش اشعه ی ماوراء بنفش (UV) خورشید مقاومت بالایی دارن.
مزایای نسل سوم چمن مصنوعی:
- مقاومت بالا در برابر پارگی
- ایمنی مقابل خمیدگی(سیستم ضد کوبش)
- مقاومت سایشی زیاد
- ظاهری زیباتر و طبیعی تر به دلیل تلفیق چمن های خشک شده زرد و قهوه ای رنگ لا به لای الیاف اصلی
نوبت اینه که با مراحل تولید این محصول آشنا بشین.
مراحل تولید چمن مصنوعی
1- مخلوط کردن: اولین مرحله برای تولید چمن مصنوعی اینه که مواد با هم ترکیب بشن.پلی اتیلن خام یا پلی پروپیلن خام با گرانول های رنگی(Master Batch) و تعدادی از افزودنی ها با هم مخلوط شده و با اضافه کردن مستربچ های رنگی که دارای مواد ضد اشعه فرابنفش خورشید هستن،توسط حرارت بالا و فشار زیاد ذوب میشن تا به شکل مذاب در بیان.
این مخلوط وارد اکسترودر شده و تحت فشار بالایی قرار می گیره.این فرآیند باعث شکل گیری نخ چمن مصنوعی سنتزی میشه.این نخ ها در دو نوع تولید میشن: نخ فیبریلیت و نخ مونوفیلامنت.فرآیند تولید هر کدوم از اینها در مرحله خارج شدن از اکسترودر خیلی فرق داره.
تو این مرحله الیاف چمن مصنوعی به واسطه ی حرارت دهی در اکسترودر شکل می گیره.برای تولید چمن مصنوعی میشه شکل های متفاوتی به وجود آورد، چون تعیین شکل دلخواه این نوع چمن ها امکان پذیره.
2- بافت: الیافی که در اکسترودر قالب زده شدن،نخ های نازک و طویلی هستن که بعد از خنک شدن به کمک ماشین کارتینگ جمع شده و به صورت نخ چمن مصنوعی دور یه قرقره جمع آوری میشن.
اینجا مرحله ی بافت در ماشین بافتی که شبیه به بافت قالی و موکت هست، شروع میشه.تو این ماشین ها به کمک سوزن های بزرگ سوراخ کردن و حلقه زنی و در نتیجه گره ها ایجاد میشن.به واسطه ی ماشین بافت صدها گره در دقیقه روی بستر چمن مصنوعی زده میشه.
3- پوشش دهی: چمن مصنوعی در ماشین Ram به واسطه ی لاتکس که نوعی لاستیک مایع شده هست،از ناحیه ی پشت پوشش دهی شده که این کار از ریزش نخ ها از روی بستر چمن جلوگیری می کنه.
برای پوشش دهی نخ های چمن مصنوعی به طور معمول از لاتکس SBR یا لاتکس PU که به اصطلاح لاتکس پلی اورتان هم بهش گفته میشه،استفاده می کنن.
4- حفره گذاری: حفره گذاری به این شکل هست که با کمک میله های داغی پشت چمن های مصنوعی رو سوراخ می کنن و این کار رو در فاصله های منظمی انجام میدن.دلیل حفره گذاری اینه که آب راحت تر از چمن ها خارج بشه.این سوراخ ها معمولاً بین 5 تا 8 میلی متر قطر دارن و برای تخلیه آب خیلی کمک می کنن.
5- کنترل کیفیت: بعد از تکمیل شدن محله ی تولید،باید چمن ها از لحاظ کیفیتی مورد آزمون قرار بگیرن.تست اون ها باید با استاندارد های بین المللی مطابق باشه.انجام این کار برای چمن های مصنوعی ورزشی خیلی اهمیت داره.
برای کنترل کیفیت چمن ها این تست ها روش انجام میشه:
- تست استحکام الیاف
- سایش از الیاف
- جذب ضربه
- بهداشتی بودن
- تست uv و بررسی میزان کم شدن رنگ الیاف در برابر آفتاب
کاربرد های چمن مصنوعی
شاید بعضیا فکرکنن چمن های مصنوعی فقط پوششی برای زمین های بازی هستش ولی حقیقت اینه که این چمن ها در دونوع ورزشی و تزئینی تولید شده و کاربرد های زیادی دارن که در ادامه باهاشون بیشتر آشنا میشین.
1- زمین های ورزشی: قدیمی ترین چمن های مصنوعی برای زمین های ورزشی استفاده میشده چون بافت خیلی نرمی داره و با کیفیت هستن احتمال آسیب دیدن در حین مسابقه رو خیلی کم می کنن.امروزه این چمن ها رو در اغلب باشگاه های ورزشی مثل گلف، لاکراس،بیس بال و… استفاده می کنن.
از دلایل استفاده از چمن مصنوعی در زمین های ورزشی اینه که این نوع چمن ها در برابر فشار و ضربه مقاوم هستن و فرسوده،کوبیده و لهیده نمیشن.علاوه بر این در هر چهار فصل سال قابل استفاده و کاربردی هستن.
2- محوطه ی ساختمان ها: یکی از مواردی که برای زیباتر کردن محیط ساختمون ها ازش استفاده می کنن، چمن های مصنوعی هستش که می تونه جایگزین مناسبی برای چمن های طبیعی باشه.رسیدگی به چمن های طبیعی کار وقت گیر و سختی هستش و بهترین جایگزین برای اون ها استفاده از چمن های مصنوعیه که با به کار بردن اونها می تونین از فضای سبز دائمی لدت ببرین.
این چمن ها رو رو میشه به همراه آب نما یا آلاچیق اجرا کرد و از فضای زیبایی که به وجود میاد لذت برد.
3- پوشش زمین بازی بچه ها: برای محوطه ی بازی بچه ها در مهد کودک ها،مدرسه، پارک و … به کار میرن. چمن مصنوعی محیط امنی رو براشون ایجاد می کنه.این نوع چمن ها آلرژی و حساسیت ایجاد نمی کنن و برای این مکان ها انتخاب خوبی هستن.
یکی دیگه از مزایای این چمن ها اینه که اگر موقع بازی بچه زمین بیفته،به خاطر بافت نرم چمن هیچ آسیبی به سر و بدنش وارد نمیشه.این چمن ها ضربه گیر خیلی خوبی هستن و جلوی ضربه رو می گیرن.
4- سرسبز کردن بالکن: برای این که یه فضای سبز و آرامش بخشی تو خونتون داشته باشین، بهترین انتخاب چمن مصنوعی هست که در عین مقرون به صرفه بودن، می تونین یه محیط دلنشین و زیبایی رو برای خودتون به وجود بیارین تا با نوشیدن یه چای گرم، خستگی کل روز رو از تنت بیرون کنه.
5- روف گاردن: از بهترین ایده ها برای زیباسازی روف گاردن،به کار بردن چمن مصنوعی هست.با استفاده از این چمن ها می تونین برای مدت زمان طولانی یه محیط زیبا و سرسبز به وجود بیارین و از چشم انداز زیباش لذت ببرین.
برای روف گاردن ها میشه چمن های مصنوعی رو به صورت تخت یا بین سنگی و حتی نامنظم کار کرد.
6- زیباتر کردن دور استخر: با ایحاد کردن فضای سبز دور استخر می تونین یه محیط خیلی زیباتری به وجود بیارین.برای این کار بهتون پیشنهاد می کنم از چمن های مصنوعی پرز باند و پر تراکم استفاده کنین.اما اگر می خواین براتون مقرون به صرفه باشه، از مدل موکتی اون ها استفاده کنین،البته به شرطی که تردد زیادی در محوطه نداشته باشین.در غیر این صورت انواع پر تراکم تر و بلندتر برای جاهایی که پرتردد هستن،مناسب ترن.
7- زیر درخت و بوته ها: برای زیبا تر کردن دور درخت و بوته در فضاهای شهری یا ویلا و تالار از این نوع چمن ها استفاده می کنن.خوبی چمن مصنوعی ها اینه که نیاز به آفتاب برای رشد ندارن.در حالی که چمن طبیعی زیر سایه درخت به خاطر این که آفتاب بهش نمی خوره،لکه دار شده و نامنظم رشد می کنن.
برای این که فضا چشم نواز تر بشه، کنار درخت ها می تونین از سنگ ریزه های سفید هم استفاده کنین.نصب این مدل به برشکاری نیاز داره و باید حتماً سطح باغچه مسطح بشه و علف های هرز کنده بشن.
8- بین سنگ و موزاییک: تزئین اطراف سنگ ها با چمن مصنوعی ایده خیلی قشنگ و جذابی هستش.برای انجام این کار باید مراحل زیر رو انجام بدین:
- یه لایه مسطح از بتن رو روی سطح مورد نظر اجرا کنین و زمان بدین تا کامل خشک بشه.
- سنگ فرش ها رو مطابق با ایده هایی که از قبل مشخص شده روی بتن ثابت کنین.میزان عمق ایده آل سطح سنگ فرش تا کف بتنی 1 تا 2 سانتی متر و فاصله و پهنای بین ستگ فرش ها هم بسته به سلیقه خودتون داره.اگر تمایل داشته باشین که عمق بیشتر باشه،باید از چمن های بلند تری استفاده کنین که این موضوع باعث میشه هزینه ها بالا بره.به طور معمول برای بین سنگ ها چمن های 25 میلی متری به کار میره.
- چمن باید طبق شیار های ما بین سنگ برش داده بشه و بعد با کمک چسب چسبونده بشن.چمن ها باید از سطح سنگ فرش به اندازه ی 5 میلی متر بالاتر قرار بگیرن.
9- تالار و باغ ها: چمن های مصنوعی گزینه ی خوبی برای به وجود آوردن یه فضای دلنشین و سرسبز در تالارها هستش.مخصوصاً برای مناطقی که شرایط آب و هوایی مساعد و مناسبی برای رشد چمن طبیعی ندارن.برای نصب چمن مصنوعی باید خاک باغ کوبیده شده و سطح کاملاً صاف بشه.زیرسازی باید با سیمان انجام بگیره تا چسبیدن چمن راحت تر باشه.دقت کنین که هر چی ارتفاع چمن مصنوعی بلندتر باشه،تمیز کردنش هم سخت میشه،چون زباله های ریز داخل الیاف بلند میرن و نظافت کردنشون رو سخت تر می کنن.
10- چمن مصنوعی دیواری: یعنی با استفاده از چمن های مصنوعی بتونیم یه دیوار یا بستر عمودی رو پوشش بدیم.این سبک از دیوار پوش ها سبک جدیدی رو در دکوراسیون داخلی ایجاد کردن.دیوارهای سبز در داخل یا بیرون ساختمون یا هر محیط دیگه ای مزایای زیادی داره از جمله:
- موندگاری زیاد
- نگهداری آسون
- بدون نیاز به آبیاری
- افزایش زیبایی بصری
- مقاوم در برابر شرایط آب و هوایی
- مناسب برای فضاهای باز و داخلی
- بدون نیاز به سیستم آبیاری و زهکشی
- عدم نفوذ حشرات
- ایجاد کردن فضای شاد و زیبا
انواع چمن مصنوعی
1- چمن مصنوعی ورزشی: همون طور که از اسمش معلومه این چمن ها برای زمین های ورزشی از جمله زمین فوتبال،گلف،بیسبال و … کاربرد داره.در بین این ها چمن مصنوعی فوتبالی به خاطر شرایط ویژه مسابقه فوتبال و هم چنین کم شدن ضربه های احتمالی شدید در حین مسابقه، لازمه که مستحکم باشه.این محصول با استفاده از الیافی که اثر سایندگی ندارن تولید میشن تا از آسیب های احتمالی به بازیکنان پیشگیری بشه.
2- چمن مصنوعی تزئینی: این نوع چمن ها که با اسم چمن مصنوعی دکوراتیو هم شناخته شدن، برای طراحی خونه ها، ویلا، فضای سبز، رستوران و تالار، فضاهای شهری، روف گاردن ها، مدارس و مهدکودک و محیط بازی کودکان به کار میره.
چمن های مصنوعی تزئینی به خاطر داشتن لطافت، زیبایی و ظرافت بیشتر در برابر چمن های ورزشی با تراکم بالاتر و ضخامت نخ کمتر بافت میشن.
طول عمر این محصول به عواملی مثل: آب و هوای محیط،میزان تردد، نوع کاربری و کیفیت اون بستگی داره.
3- چمن مصنوعی هیبریدی: این نوع چمن ها حاصل ترکیب چمن طبیعی با الیاف تقویت کننده ی مصنوعی هست که برای زمین های ورزشی مناطق گرمسیر و ایجاد فضای سبز اطراف هتل ها،ساختمون های لوکس یا حیاط خونه ها به کار میره.
به خاطر به کار رفتن چمن طبیعی در این محصول، بعضی افراد اون رو جزء چمن های مصنوعی نمی دونن.همون طور که اشاره کردم این نوع چمن ها برای مناطقی که گرم هستن و امکان کاشت چمن طبیعی در اون ها وجود نداره،یا برای مناطق کم آب گزینه ی مناسبی هستن.
4- چمن مصنوعی دیواری: امروزه با وجود آدم های خلاق و خوش فکر استفاده از چمن های مصنوعی فقط مختص زمین های فوتبال و حیاط مهدکودک و… نیست.با یه ایده ی خلاقانه میشه از این چمن ها روی دیوار هم استفاده کرد.
به کار بردن چمن های مصنوعی روی دیوار های کافه، رستوران ها، لابی هتل و منازل باعث ایجاد فضایی زیبا، دلنشین و آرامش بخش میشه.
انواع چمن مصنوعی برای دیوار
برای طراحی دیوار می تونین از هر نوع چمنی استفاده کنین.چمن های بهاره تا پاییزه از پرز کوتاه تا الیاف بلند با توجه به طراحی و میزان بودجه شما روی دیوار قابل اجرا هست.به طور چمن های مناسب دیوار به سه دسته تقسیم میشن:
چمن های الیاف بلند از 35 تا 45 میلی متر
الیاف متوسط از 15 تا 25 میلی متر
موکتی با ارتفاع الیاف 8 تا 11 میلی متر
هر کدوم از این چمن ها ظاهر خاص خودشونو دارن و هر چی الیاف اونها بلندتر باشه،وزنشون هم بالا میره و شرایط نصب متفاوت میشه.
ویژگی های چمن مصنوعی دیواری
زیره محکم و قدرتمند: هر چی الیاف چمن بلندتر باشه، باید زیره قوی تری نصب بشه تا در صورت استفاده از پیچ و رولپلاک استحکام کافی رو داشته باشه.
مقاومت در برابر نور خورشید: اگر چمن ها در معرض نور آفتاب هستن،بهتره نوعی رو انتخاب کنین که مقاومت uv بالایی داشته باشه تا دچار رنگ پریدگی نشه.
وزن مناسب: بعضی از چمن مصنوعی هایی که بی کیفیت هستن به خاطر استفاده از مواد پوششی نامرغوب در بخش زیره،وزن زیادی دارن و در نتیجه برای نصب روی دیوار مناسب نیستن.
عدم انعکاس نور در الیاف: یکی از موضوعات مهم در انتخاب چمن های مصنوعی همین مورد هست.چون در صورت داشتن نورپردازی،انعکاس نور از روی سطح الیاف می تونه آزار دهنده و ناخوشایند باشه.به همین دلیله که موقع خرید به این نکته باید نوجه بشه و چمن هایی که با کیفیت حداقل انعکاس نور هستن تهیه کنین.
برای چمن مصنوعی دیواری باید به نکاتی که در ادامه براتون میگم توجه کنین.
قبل از نصب چمن ها باید دیوار با یه دستمال تمیز و مرطوب پاک بشه.
از متصل کردن المان های سنگین به بافت چمن خودداری کنین.
برای تمیز کردن چمن های دیواری هر 1 یا 2 هفته با یه ابر آغشته به شامپو اون رو تمیز کنین.
برای بالا بردن کیفیت چسبندگی چمن به دیوار بهتره سطح دیوار کامل مسطح باشه.
بعد از نصب تا 24 ساعت نباید به چمن تکیه داد و به اون دست زد.برای کامل خشک شدن چسب باید 12 تا 24 ساعت زمان بدین.
تفاوت چمن مصنوعی دیواری و گرین وال:
بعضیا چمن مصنوعی های دیواری رو با گرین وال مصنوعی (دیوار سبز) اشتباه می گیرن.این دو مورد با هم تفاوت دارن.چمن مصنوعی یه منسوجی هست که از الیافی شبیه به چمن تشکیل شده و یه بستر صاف و لطیف رو به وجود میاره و میشه برای طراحی ها ازشون استفاده کرد.
گرین وال (green wall) یه نوع پوشش دیواری به حساب میاد که شکل و شمایل گل و برگ گیاهان مختلف رو داره.گرین وال ها می تونن هم به صورت زنده و طبیعی باشن و هم به شکل مصنوعی ازشون استفاده کرد.
مزایای استفاده از چمن مصنوعی
1- مقرون به صرفه بودن: صرفه جویی و پس انداز کردن یکی از کارهای واجب و لازم به حساب میاد.اگر تصمیم به زیباتر کردن محیط اطرافتون دارین،انتخاب چمن مصنوعی به نفعتون هست.به این دلیل که این نوع چمن ها فقط دو بار در سال به تمیز کردن عمقی نیاز دارن و نسبت به چمن طبیعی به آب کمتری نیاز دارن.ولی برای چمن های طبیعی اگر آب کمی استفاده بشه قهوه ای رنگ شده و به حالت خواب در میاد.
2-مقاوم در برابر اشعه ی uv: این نوع چمن ها در برابر اشعه uv مقاوم بوده و زیر نور آفتاب محو نمیشه و در تمام طول سال سبز می مونه.در حالی که چمن های طبیعی در اثر نور زیاد خورشید تغییر رنگ میده و از سبز به قهوه ای تبدیل میشه.
3- زیبایی ماندگار: چمن های مصنوعی در هر نوع آب و هوایی زیبا به نظر میان و تغییرات آب و هوایی تاثیر زیادی روی اون ها نداره. در نتیجه در هر شرایطی می تونین از سبز و مرتب بودنش لذت ببرین.
4- بدون نیاز به باغبان: یکی از مهم ترین مزایای چمن های مصنوعی اینه که نیاز به هزینه کردن برای رسیدگی به اون ها رو ندارین.برای چمن های طبیعی بذرپاشی،چمن زنی،کندن علف های هرز،کود دادن و … باید حتماً انجام بشه.و برای این رسیدگی ها نیاز به باغبونی هست که اون ها رو انجام بده.در حالی چمن مصنوعی این دردسر ها رو ندارن.
5- عدم استفاده از آفت کش: برای نگهداری از چمن های طبیعی نیازه که اون ها رو از خزه ها دور نگه دارین و در صورت روییدن بین چمن ها باید برای از بین بردنشون از سموم دفع آفات استفاده کنین که برای حیات وحش و سلامتی مضر هست.با به کار بردن چمن مصنوعی از آفت ها در امان بوده و نیازی به استفاده از آفت کش نیست.
6- صرفه جویی در تجهیزات: برای نگهداری از چمن های طبیعی باید تجهیزات کاملی داشته باشین و به دستگاه هایی مثل استریمر، ماشین چمن زنی، چنگک، دستگاه هوا دهی دستی، علف های هرز دستی، بیل چمن، شیلنگ و آب پاش و… نیاز دارین.
علاوه بر این که عوض کردن تیغه، برق،باروری مجدد،کوددهی و میزان آب هم هزینه های خودشونو دارن.شاید اولش این طور به نظر برسه که چمن مصنوعی ها هزینه های زیادی دارن،در حالی که هزینه ی نگهداری چمن طبیعی در طولانی مدت بیشتر از نوع مصنوعیش میشه.
7- تنوع در طرح و رنگ: چمن های مصنوعی در طیف گسترده ای از رنگ و طرح های مختلف وجود داره و بر اساس طول،تراکم،بافت و نخ در طرح های مختلف تولید میشن.
8- مناسب برای محیط های سرپوشیده: برای این جور فضاها و مناطقی که سایه دارن،چمن مصنوعی ها انتخاب خوبی هستن و برای حفظ ظاهر و زیبایی به نور خورشید احتیاجی ندارن.
9- نگهداری آسون و راحت: نگهداری این چمن ها خیلی ساده و راحت هستش.فقط کافیه یه برس و شیلنگ برای شستشو داشته باشین.اگر هم چمن ها کثیف شدن می تونین به راحتی با استفاده از مواد شوینده به راحتی اون رو تمیز کنین.
10- بدون آلرژی: چمن های مصنوعی با ویژگی ضد حساسیت طراحی و تولید شدن و بهترین انتخاب برای افرادی هست که آلرژی و حساسیت دارن.در حالی که چمن های طبیعی آلرژی زا هستن.
معایب چمن های مصنوعی:
- مراحل نصب: شاید این طور به نظر برسه که نصب چمن ها کمی سخت باشه.چون بعضی باغ ها به زمینه سازی گسترده ای نیاز دارن.هم چنین ایجاد یه پایه مسطح،خیلی مهمه که زهکشی مناسب رو فراهم کنه.این کار در عملکرد بهتر چمن تاثیر گذاره و اگر در مسیر آب جایی مسدود بشه، باعث راکد شدن آب و بو گرفتن اون میشه.
- هزینه های بالا: هزینه های چمن بسته به دامنه ای که انتخاب شده، کم و زیاد میشه.در اولین مرحله باید بودجه رو مشخص کنین و هزینه های لوازم جانبی رو هم در نظر بگیرین.مثل غشای علف های هرز،چسب،ناخن های ثابت کننده و…
- گرم شدن چمن بر اثر گرما: یکی از عیب های چمن های مصنوعی داغ شدنش بر اثر نور خورشید هست.البته برای جلوگیری از این مشکل میشه از ماسه استفاده کرد چون میزان گرما رو کم می کنه.یا آب خنک روی اون ها بریزین تا داغیشون کم بشه.
- تاثیر منفی روی محیط زیست: تولید این چمن ها می تونه برای محیط زیست مضر باشه و ضایعات اون باعث آسیب دیدگی محیط میشه.البته با استفاده از ماشین آلات مدرن و کم مصرف می تونه تا حدودی از آسیب جلوگیری کنه.
- کم شدن تنوع زیستی: اجرای چمن مصنوعی باعث کاهش تنوع زیستی در باغ میشه چون از پلاستیک ساخته شده.این ماده طبیعی نیست و باعث محروم شدن حیات وحش از بعضی گیاهان شده ولی برای جلوگیری از این مشکل می تونین بعضی قسمت ها رو به کاشت درختچه و گیاهان اختصاص بدین.
آموزش نصب چمن مصنوعی
نصب و اجرای چمن مصنوعی درسته که راحت هست اما دونستن یه سری نکات و رعایت اون ها به شما کمک می کنه که نتیجه ی بهتری رو داشته باشین.
اولین نکته اینه که چمن ها رو روی چه سطحی می خواین استفاده کنین.به طور کل دو نوع زیرسازی برای چمن مصنوعی وجود داره.زیرسازی سخت و غیر سخت.
زیرسازی سخت شامل بتون، آسفالت، کاشی، موزائیک، سرامیک یا هر سطح سخت و محکم دیگه ست.
زیرسازی چمن مصنوعی
زیرسازی غیر سخت مثل باغچه و خاک های دانه بندی شده.اول باید علف و گیاهان اضافه کنده بشه و بعد باید از شن و ماسه ی دانه بندی استفاده کرد.بعد از ریختن شن و ماسه روی زمین، محل نصب کوبیده یا کامپکت میشه.بعد از این مرحله زیر چمن یه لایه 250 گرمی ژئوتکسایل می ندازن و چمن رو نصب می کنن.تو این زیرسازی ها میشه از میخ های بلند هم استفاده کرد.
سطوح سخت مثل بتن،سرامیک،سنگ که محکم هستن نیازی به زیرسازی ندارن.فقط باید سطح تمیز و بدون آلودگی باشه.
یکی از مهم ترین اقدامات قبل از نصب زیرسازی و مسطح کردن زمین هست.این مرحله باید به دقت انجام بشه تا هم در هزینه ها صرفه جویی بشه و هم طول عمر چمن بالا بره.
برشکاری چمن
بعد از زیرسازی لازمه که جمن ها برش داده بشن.با توجه به ابعاد فضای مورد نظر و نوع چمن انتخابی، اون رو برش می زنن.اگر چمن ها تایلی باشن اندازه هاشون استاندارد هست.
بر اساس اندازه و ابعاد، چمن رو روی سطح پهن کرده و کار نصب شروع میشه.
برای مدل های رولی و نواری و موکتی اول چمن رو پهن می کنن و بعد با کاتر برش میدن.در فضاهای بزرگ با توجه به وسعت کار نیازی به برش نیست،فقط باید رول های چمن کنار هم پهن بشن.
تنظیم کردن چمن مصنوعی
بعد از برشکاری چمن ها، تکه های برش خورده در یک سو و در جهت خواب چمن قرار می گیره.
چمن ها باید کامل کنار هم و به صورت مماس روی هم قرار بگیرن.بعد از اون با استفاده از نوار اتصال که در اندازه های استاندارد هست، چمن ها نصب بشن.برای انجام این کار نوار اتصال رو بین دو بخش چمن قرار میدن و شروع به چسبوندن می کنن.
نوار اتصال از محصولات سی سی گراس به حساب میاد و در واقع پارچه ای ضد آب هست که بین درز های چمن قرار می گیره و روی اون چسب دو جزئی ریخته میشه.بعد دو لبه ی چمن روی نوار اتصال چسبیده شده.با انجام این کار کیفیت و استحکام چمن ها بالاتر میره.
از این نوع نوار ها در فضاهایی که خاکی و گلی هستن استفاده میشه ولی در فضاهای سخت نیازی به نوار نیست و کار رو مستقیماً روی زمین نصب می کنن.
برای فضاهایی که از سنگ و سرامیک هستن، از نوار اتصال به منظور جلوگیری از چسب کاری سطح زیری کار استفاده میشه.
چسب زدن و ثابت کردن کار
برای چسبوندن چمن ها از چسب های دو جزئی استفاده می کنن.به این نوع چسب ها، چسب پی یو هم میگن که از دو جزء چسب و هاردنر تشکیل شده و به خاطر استحکام بالا و قدرت در چسبندگی، باعث طول عمر بیشتر چمن میشن.
بعد از اتمام چسب کاری، لبه های اضافی کار حذف شده و زمان میدن تا کار خشک بشه.در بعضی موارد هم با استفاده از میخ و پیچ به محکم تر شدن کار کمک می کنن.
نکات تکمیلی برای نصب چمن مصنوعی
-
- برای انتخاب چمن باید به نوع کاربری محیط توجه کنین.چمنی که برای زمین ورزشی به کار میره برای نصب نیاز به سلیس و گرانول لاستیکی داره.شن سلیس باعث استحکام الیاف چمن مصنوعی میشه.
- قبل از نصب چمن ها حتماً زیرسازی مناسب باید انجام بشه.با توجه به محیط کاربری زیرسازی سخت یا نرم نیازه.
- برای نصب چمن مصنوعی از یه چسب با کیفیت استفاده کنین.چسب های دو جزئی انتخاب مناسبی هستن.
- برای نصب چمن روی ایزوگام باید یه لایه ژئوتکستایل نصب بشه.این کار باعث میشه تا طول ایزوگام بیشتر بشه.برای انجام این کار بهتره از افراد متخصص کمک بگیرین.
- یکی از محیط های پرطرفدار برای نصب چمن، زمین های بازی هستش.برای زمین هایی که بیشتر از 400 متر هستن به روش نیمه اسپرت انجام میشه.این کار حس بازیکنا رو بهتر کرده و باعث گرفتن نتیجه ی خوب میشه.
- برای محیط های ساده و متراژ پایین خودتون می تونین کارهای نصب رو انجام بدین.اما وقتی متراژ بالا باشه، کار سخت تر میشه.اینجور موقع ها باید با یه نصاب حرفه ای مشورت کنین.اگر چمن اصولی نصب بشه، عمرش طولانی تر شده و می تونین مدت طولانی تری از اون استفاده کنین.
- چمن هایی که برای تراس و بالکن یا حیاط خلوت استفاده میشن بهتره زیاد چسب کاریشون نکنین و از میخ های فلزی هم استفاده نشه.
- از وسایل سنگین روی چمن استفاده نکنین چون باعث بد شکل شدن الیاف ها میشه.
- موقع قرار گیری رول ها دقت کنین که از هم فاصله نداشته باشن یا روی همدیگه قرار نگیرن.
آخرین دیدگاهها